Τα άγνωστα παλάτια του Παλέρμο -Σε κάθε γωνιά της πόλης, μπαρόκ, εντυπωσιακά, πληθωρικά, με πολύ χρυσό (φωτο)

Οπως η Βενετία έχει… κανάλια έτσι το Παλέρμο, στη Σικελία, έχει παλάτια!

Ναι, τα παλάτια μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου καθώς σκέφτεται το Παλέρμο, την πρωτεύουσα της Σικελίας ενός νησιού που αγαπά…. η Μαφία. Και όντως η Μαφία ρίχνει τη σκιά της στο Παλέρμο την οποία όμως δεν είναι και εύκολο να διαπιστώσει ένας ταξιδιώτης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε αυτό που λέγεται ότι πιο εύκολα θα σου κλέψουν το πορτοφόλι στη Φλωρεντία παρά στο Παλέρμο.

Σε κάθε γωνία, σε κάθε δρόμο, σε κάθε πλατεία, τα παλάτια, αυτά τα μεγαλοπρεπή «φαντάσματα» στοιχειώνουν την πόλη.

Πολλά από αυτά είναι κατεστραμμένα, σε άλλα οι αυλές είναι γεμάτες με παλιά αυτοκίνητα και σε άλλα τα μπαλκόνια είναι απλά γεμάτα με απλωμένα ρούχα. Αλλα, δε, είναι απλά ερείπια, με τις οροφές τους να έχουν καταστραφεί και όσους τυχαίνει να μπουν στο εσωτερικό τους να έχουν τη δυνατότητα αντί για τα μεγαλοπρεπή ταβάνια να… απολαύσουν τον εκπληκτικό μεσογειακό ουρανό.

Πολλά άλλα, όμως, είναι άθικτα στο χρόνο. Και καλοσυντηρημένα. Στέκονται ακόμη εκεί, μεγαλοπρεπή, μπαρόκ, με… ωραία υπερβολή, γεμάτα φωνακλάδες Σιτσιλιάνους.

Μάλιστα, πολλοί Σιτσιλιάνοι έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν τα αρχοντικά τους σε… μουσεία και τα έχουν ανοίξει υποδεχόμενοι τουρίστες που θέλουν να θαυμάσουν αυτή την αρχιτεκτονική άλλης εποχής.

Και καθώς όπως οπουδήποτε αλλού όπου υπάρχουν μεγαλοπρεπή, έστω ερειπωμένα σπίτια αλλά τα ενοίκια είναι χαμηλά, όλη η πόλη βιώνει τη δική της αναγέννηση. Στιλάτα νέα εστιατόρια ανοίγουν συνεχώς και ανακαινισμένα Belle Epoque καφέ σερβίρουν πιάτα της δοξασμένης σιτσιλιάνικης κουζίνας, σύγχρονες γκαλερί και ατελιέ ξεφυτρώνουν παντού, ενώ τα παλιά παλάτια αποκτούν νέα ζωή ως μουσεία ή ως ξενοδοχεία πέντε αστέρων.

Αυτοαποκαλούμενες… πριγκίπισσες (είναι άλλωστε οι ιδιοκτήτριες των παλατιών) αναλαμβάνουν ρόλο ξεναγού. «Θέλω να σας πω τα πάντα. Αφήστε με να σας δείξω το παλάτι», λέει στους επισκέπτες η ιδιοκτήτρια του Palazzo Alliata di Pietratagliata.Τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, τραπεζαρίες των 60 ατόμων, έργα ζωγραφικής, τεράστιοι πολυέλαιοι και ένα γενεαλογικό δέντρο με δούκες, πάπες, πρίγκιπες, που φθάνει δεκαετίες πίσω πριν καν ο Κολόμβος χαθεί στο δρόμο του για την Κίνα.
Η Villa Tasca αποτελεί παράδειγμα ενός παλατιού που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο.

Ιδιοκτήτες του ο Τζουζέπε και η γυναίκα του, Μπιάνκα.

Στο Palazzo Gangi, η πριγκίπισσα Vanni Calvello Mantegna di Gangi έχει υποδεχθεί εκεί ακόμη και τον Αλέν Ντελόν. Οταν η Καρίν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα πριν 40 χρόνια «παντρεύτηκε» μαζί με εκείνον το παλάτι!  Τα έξοδα για τη συντήρησή του είναι κολοσσιαία όπως η ίδια παραδέχεται διαμαρτυρόμενη ότι δεν υπάρχει καμία βοήθεια από την ιταλική κυβέρνηση.

Τα δωμάτια με το δικό τους όνομα το καθένα: Το Δωμάτιο Μουσικής, το Κόκκινο Δωμάτιο, το Πράσινο Δωμάτιο, η αίθουσα χορού, αλλά και η Galleria degli Specchi που έγινε γνωστή από το φιλμ του Βισκόντι. Επίσης υπάρχει και το Δωμάτιο… αυτοκτονίας, το οποίο πήρε το όνομά του από την τοιχογραφία της Κλεοπάτρας που κρατά την ασπίδα της. Τοιχογραφίες στα ταβάνια, ροκοκό χρυσά έπιπλα. Ενας Γάλλος συγγραφέας που κάποτε το είχε επισκεφθεί είχε σχολιάσει ότι οι Βερσαλίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν… Στην ερώτηση πόσα δωμάτια έχει, η πριγκίπισσα απαντά: «Αν μπορείς να μετρήσεις πόσα δωμάτια έχει τότε δεν είναι ένα πραγματικό παλάτι».

Palazzo Alliata di Pietratagliata

  • Villa Tasca

Palazzo Gangi 

Palazzo Lanza Tomasi 

Πηγή: iefimerida.gr

Related Posts
0003Image00001